Tietoa revontulista

Revontulet (latinaksi aurora borealis) ovat pohjoisen pallonpuoliskon arktisilla alueilla pimeänä vuodenaikana esiintyvä luonnonilmiö. Myös eteläisen pallonpuoliskon napa-alueella esiintyy revontulia, jotka tunnetaan nimellä aurora australis.

Revontulet syntyvät, kun Auringosta lähtevän aurinkotuulen mukanaan kuljettamat varautuneet hiukkaset saavuttavat Maan. Aurinkotuuli törmää Maan magneettikenttään, mistä se ohjautuu kohti napa-alueita, joilla magneettikenttä on heikompi. Napojen kautta osa aurinkotuulen mukanaan tuomista hiukkasista pääsee Maan ilmakehään, missä ne reagoivat typpi- ja happimolekyylien kanssa aiheuttaen kemiallisen reaktion, jonka me näemme upeana valoilmiönä.

Koska revontulet ovat luonnonilmiö, on niiden esiintymistä erittäin vaikea ennustaa tarkasti. Sääolosuhteita ja revontuliennusteita seuraamalla revontulten esiintymistä on kuitenkin mahdollista osittain ennakoida. Revontuliretken ajankohdaksi kannattaakin valita pimeä, tähtikirkas yö ja kohteeksi mieluiten kaupungin ulkopuolella, kaukana valosaasteesta sijaitseva alue, josta on hyvät näkymät kohti pohjoista.