Tietoa porosta

Poro on puolikesy sorkkaeläin, joka on kesytetty tunturipeurasta. Se on suhteellisen pieni, mutta voimakas ja kestävä eläin.

Porolla on pohjoisen olosuhteisiin erinomaisesti kehittyneet ominaisuudet. Yksi tärkeimmistä on lämmin turkki, joka on paksuudeltaan noin 4 cm ja maailman toiseksi lämpimin. Vain jääkarhulla on poroa eristävämpi turkki. Poron turkin erikoisuus ilmenee lähemmässä tarkastelussa, sillä peitinkarvat ovat onttoja muodostaen sen sisälle ilmataskuja. Peitinkarvan alapuolella on erittäin tiheä aluskarva, joka tehostaa entisestään lämmöneristystä. Poron turkissa voi olla jopa 1700 karvaa/neliösenttimetri. Myös poron turpa ja jalat ovat kokonaisuudessaan karvojen peittämä. Jaloissa karvapeite ei ole niin eristävä, mutta siellä on erikoinen verenkiertojärjestelmä, joka estää jalkojen jäätymisen, vaikka jalkojen lämpötila saattaa olla vain muutaman asteen plussan puolella.

Kesän aikana talvikarva olisi liian tukala lämmön takia. Ottaen huomioon mainitun seikan sekä sen, että kesällä on paljon ravitsevaa ravintoa tarjolla, on kesä luonnollisesti hyvä aika vaihtaa turkki. Tällöin porot kasvattavat myös uudet, vuosittain vaihtuvat sarvensa.

Kesä pohjoisessa on lyhyt, joten porojen on kasvatettava sarvensa nopeasti, jotta ne saavuttavat suuren kokonsa. Poron sarvi onkin maailman nopeimmin kasvavaa luuta, kasvaen jopa 2 cm päivässä. Kasvuaikana sarven päällä on kasvua suojaava karvapeite, ja sarvi on hyvin tuntoherkkä. Syksyllä sarven ollessa täydessä mitassaan poro hankaa nahan pois sarvista, jonka jälkeen sarvi on kova, kestävä ja tunnoton.

Hirvaat käyttävät sarviaan syksyn rykimäajan taisteluihin, jonka jälkeen ne pudottavat sarvensa. Myös vaatimilla on sarvet, joilla ne puolustava vasojaan ja parhaita ruokapaikkoja hirvaita sekä muita vaatimia vastaan. Vaatimen sarvet pysyvät talven yli aina alkukesään saakka, kunnes vaatimet ovat saaneet uuden vasan. Myös vasat kasvattavat pienet sarvet jo ensimmäisenä kesänään.

Poron koparat, eli sorkat, ovat erikoislaatuiset, sillä tarvittaessa ne aukeavat leveälle auttaen näin poroa kävelemään helpommin syvässä lumessa tai upottavalla jängällä. Kopara on neliosainen, kaarimainen ja kärjestään todella terävä: näin poron on helppo kaivaa talvella syvänkin lumen alta ravintoa.

Poron näköaisti ei ole erityisen tarkka, vaikkakin sen pimeänäkö on hyvin kehittynyt. Sen tärkein aisti onkin todella tarkka hajuaisti, jonka turvin se löytää ravintonsa ympäri vuoden.

Hirvas painaa 90-180 kg ja säkäkorkeutta n. 110 cm. Hirvaan sarvet voivat painaa jopa yli 10 kg. Vaatimen paino on 60-100 kg säkäkorkeuden ollessa n. 90 cm. Vaatimen sarvet ovat sirot ja kevyet. Poron syntymäpaino alkukesästä on 4-6 kg. Syntymänsä jälkeen vaadin kasvaa nopeasti rasvaisen ja ravitsevan emonmaidon ansiosta. Kun emonmaitoa ei ole enää tarjolla, jatkuu vaatimen nopea kasvu vielä kesällä ja syksyllä pohjoisen monipuolisen luonnon tarjoaman ravinnon ansiosta. Poro voi elää jopa 20-vuotiaaksi.

 

 

Santaclausreindeer.fi > Info > Tietoa porosta