SCR-AJELU-1009-1

Tule kokemaan aito poroajeluelämys talvisessa luonnossa Joulupukin takapihalla

Tässä muutama painava syy tulla Napapiirille Joulupukin takapihalle nauttimaan poroajelusta.

1. Näe Suomen harvinaisimmat porot lähietäisyydeltä

Porot ovat pieniä, mutta rotevia ja riskejä metsän eläimiä. Poro on sopeutunut arktiseen ympäristöön täydellisesti, siksi se tulee toimeen todella pienellä energiamäärällä. Naarasporoa kutsutaan sanalla vaadin, ja urosporo on puolestaan hirvas. Naarasporon tunnistaa pienestä koostaan ja pienistä sarvistaan, kun taas urosporo on suurempi ja sen sarvet ovat huomattavasti suuremmat. Käyttämämme ajoporot ovat puolestaan härkiä.

5

Tiesitkö, että:

– Poron karva on maailman toisiksi lämpimin karva (Vain jääkarhun karva on lämpimämpää). Tästä syystä porolla ei palele edes 30 asteen pakkasilla, mikäli se on vain saanut tarpeeksi ruokaa syödäkseen.

– Poroista noin 10% on vitivalkoisia ja noin 5% sinisilmäisiä. Normaalisti porojen karvan vallitseva väri on ruskea, jossa on mukana valkoista ja harmaata. Yleensä poroilla on ruskeat silmät. Joulupukin takapihalla poroaitauksessamme pääset näkemään myös vitivalkoisia ja sinisilmäisiä poroja!

– Porolla on erikoiset silmät, sillä ne vaihtavat väriä vuodenajan mukaan. Tämä prosessi on kuitenkin niin hidas ja erikoinen että sitä ei ihmissilmä pysty havaitsemaan. Silmien värin vaihtuminen auttaa poroa näkemään paremmin.

– Poro jättää poroajelujen aikana pieniä papanoita matkalle. Tämä on poron oma tapa pudottaa ylimääräistä painoa kyydistä pois.

– Poron suurinta herkkua on jäkälä, jonka se haistaa uskomatton hajuaistinsa avulla jopa metrisen lumen alta.

– Poron koparat, eli sorkat, napsuvat juostessa kummallisesti. Koparat ovat niin terävät, että niillä poro pystyy kaivamaan ruokaa lumen alta.

– Poro ei YLEENSÄ pidä koskettelusta tai silittelystä. Miksi? Poro on metsän eläin, eikä metsässä kukaan ole yleensä ollut sitä silittelemässä.

– Urosporot pudottavat (kyllä, kuulit oikein. pudottavat!) sarvensa marras-joulukuussa ja kasvattavat uudet sarvet tilalle kevään ja kesän aikana. Naarasporot pudottavat sarvensa yleensä heti vasan syntymän jälkeen.

– Poron sarvissa on kasvun aikana karvapinta ja ne ovat kasvuvaiheessa äärimmäisen arat. Jos sarvi katkeaa, poron kipu on todella kova ja verenhukka voi johtaa jopa kuolemaan.

 

2. Kyyti on rauhallista ja rentouttavaa

Hiljainen ja rauhallinen kyyti lumisessa metsässä auttaa sinua hetkeksi rentoutumaan ja unohtamaan kaiken muun. Rentouttavasta kyydistä kertoo se, että pidemmillä lenkeillä aina joku lapsista nukahtaa kyytiin.

SCR-AJELU-1124-1

3. Poroajelu tapahtuu perinteisessä, lumisessa ja kauniissa suomalaisessa mäntymetsässä

Reittiin mahtuu sekä ylä- että alamäkiä. Poroajelulla nähdään useasti myös metsän eläimiä, kuten oravia, jäniksiä ja toisia poroja.

SCR-AJELU-1015-1

4. Poroajelulle lähdet suoraan Joulupukin takapihalta

Itse lähtöpaikka, poroaitaus, sijaitsee kauppojen vieressä, Joulupukin takapihalla. Ympärillä on runsaasti aktiviteetteja ja kauppoja. Voit halutessasi jättää lapsesi poroajelulle ja mennä itse lyhyelle kauppareissulle esimerkiksi Joulutaloon.

WP_20151123_028---Copy

5. Poroajelun aikana sinun ei tarvitse palella

Käyttämämme reki on perinteinen, käsintehty ja puinen pororeki, jossa on poron taljat sekä alla että päällä. Voit istua kyytiin vaikka sisävaatteilla, eikä sinulla siltikään palele. Voit siis hypätä rekeen suoraan kaupasta tullessasi. Yhteen rekeen mahtuu jopa 2 aikuista ja 2 pientä lasta. Kaikki käyttämämme välineet ovat käsintehtyjä ja ne muodostavat yhdessä perinteisen kulkumuodon, jota on käytetty täällä Lapissa jo iät ja ajat.

3

6. Pääset myös itse kokeilemaan ajamista, jos haluat

Poroajeluilla on aina kuljettaja mukana, mutta pääset halutessasi kokeilemaan itse poron ohjaamista. Poroa ohjataan suitsilla.

 

7. Lapset ovat haltioissaan

Erityisesti lapset rakastavat poroajeluja. Ajelun jälkeen lapsella on mahdollisuus ostaa itselleen poroajokortti, joka maksaa 7 euroa ja on voimassa seuraavat 5 vuotta.

SCR-AJELU-1119-1

8. Lämmittelyä ja juttelua

Ajelun jälkeen voit istahtaa nuotion ääreen lämmitelemään, juttelemaan ja aistimaan aitoa lappilaista tunnelmaa.

SCR-AJELU-1001-1

Poroajelujen hinnat ja reittien pituudet löydät oikealla näkyvästä sivupalkista.

Olet lämpimästi tervetullut poroajeluelämyksemme pariin Napapiirille!